top of page

1964 Yılında… Hem Karada, Hem de Suda…

 

1964 yılında Kuveytli Muhammed Musallam hem karada hem denizde gidebilen bir otomobil icat etti ve bu arabayla Avrupa turuna çıktı. Otomobil, İstanbul Boğazı kıyılarında dolaştı, hatta Galata köprüsü civarında ve limandaki gemiler arasında, suların üzerinde gösteri yaptı. 

IMG_2263.JPG

30 Temmuz 1964 yılında Muhammed ve otomobili Avrupa’ya doğru yola çıktı. Temmuz ayının sonbaharında yolu İstanbul Boğazına düşecekti. O gün İstanbul halkı daha önce hiç görmedikleri bir manzarayla karşılaştı. Boğazın ortasında bir otomobil suları yara yara vapurlarla yarışıyor, sandalların arasında cirit atıyordu. Boğazı dolaşan otomobili görenler sahillere koştu. Tam anlam verilemeyen bu görüntü ertesi günkü gazetelerden anlaşılacaktı. Gazeteler, Muhammed isimli bir mucitin otomobiliyle Avrupa turuna çıktığını yazıyordu. Ayrıca otomobil hem kara da hem de denizde gidebiliyordu.

bogazdaki-otomobil-2.jpg

Muhammed Musallam Beyrut’tan İskenderun’a deniz yoluyla gelmiş karadan yoluna devam ederek İzmit’e geçmiş ve tekrar denize inip İstanbul’a varmıştı. Muhammed, Haydarpaşa’dan boğaza geçtikten sonra Rumeli Hisarı’na kadar uzanıp tekrar limana döndü. Her tarafta hayretle takip edilen bu marifetli otomobil surlar önünde, boğaz kıyılarında, Galata köprüsü civarında ve limandaki gemiler arasında alışılmadık bir manzara meydana getiriyordu. Kuveytli Muhammed 1964 yılına rağmen böyle bir teknolojiye imzasını atmıştı. Kuveytli Avrupa gezisine İstanbul’dan sonra da devam etti.

ARABA.JPG

 

Mustafa Tunahan Yıldız

 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page