top of page

BIOGRAPHY – 1 – Sihirbazların Babası: “HOUDINI”

Biography yazı dizimizde bir dönem dünyayı kasıp kavurmuş ancak bugünlerde ismi her yerden silinip giden önemli isimleri tekrar aydınlığa çıkartacağız. İlk yazımız Google’ın da kendisini unutmayarak Doodle’ladığı Harry HOUDINI üzerinde olacak. İşte Sihirbazların babası olarak bilinen Houdini’nin hikayesi ve garip ölümü….

pipi

Sihirbazlar kralı 1874 ve 1926 yılları arasında yaşadı. Gerçek adı Erik Weisz olan sihirbaz sahnede ‘Houdini’yi tercih ediyordu.

sihirbazlar-krali-houdini,XlWVY6uIYkOvj-eazFFwOg

Houdini, özellikle her türlü zincir, ip, kelepçe gibi bağlardan ve kilitli sandıklardan kurtulmakla ün kazanmıştı. Macaristan’dan ABD’ye göç etmiş yoksul bir haham olan babası ölünce Erik ip cambazlığı ve göz bağcılıkla ailenin geçimini sağlamaya çalıştı.

harry-houdini-kimdir,_qwtI_afD0Cyy5ZHmAmRJQ

Yaptığı işi çok ciddiye alıyor, bu konuda bulabildiği her kitabı okuyordu. Fransız gözbağcı Robert Houdin’den esinlenerek Houdini adını aldı.

sihirbazlar-krali-houdini,sxHXxX9DP0GVR42Dk61z8g

Başarısı üç buluşa dayanıyordu: Çoğu kilitlerin içi aslında çok basitti, çok az insan çözülemeyecek düğümler atabiliyordu ve kelepçeler belli bir biçimde duvara vurulduğunda açılıveriyordu.

sihirbazlar-krali-houdini,G_OT5fGrvU68a3pn_-bUhQ

Bütün bunları o zamana kadar benzeri olmayan bir sahne gösterisinde gerçekleştirdi. Sahneye ipler, zincirler, kilitli bir sandık koyuyor ve izleyicilerden herhangi birinin kendisini kaçamayacak gibi sımsıkı bağlamasını istiyordu. Houdini nasıl bağlanırsa bağlansın iplerinden kurtuluyordu.

sihirbazlar-krali-houdini,8bc6SlwOsk6USyQcvl5jwQ

Daha sonra polislerden kendisini kelepçeleyip bir hücreye kilitlemelerini istedi ve oradan da kurtulmayı başardı.

sihirbazlar-krali-houdini,XdR2uuUwcUqTT33BOAwoUA

Houdini ağzı dikili bir çuvalın içinde kendini ırmağa attırdıktan sonra, az önce içinde bulunduğu çuvalı kolunun altına koyup yüzerek kıyıya çıktı.

hayati-film-oldu,E3iwmcieo0qB_BnTb9fhig

Aslında Houdini’nin başlattığı “kaybolan fil” ve “tuğla duvardan geçme” gibi günümüzdeki göz bağcıların da kullandıkları birtakım sahne gösterileri yalnızca beceri değil, aynı zamanda çeviklik ve tam bir öz denetim gerektiriyordu.

harry-houdini-kimdir,mePxTvs_wEeQlJ28yjZgJw

Houdini en büyük başarısını 1920’lerde ABD turuna çıktığında gösterdi. O sırada ABD’de bazı şarlatanlar ruhlarla konuştuklarını ileri sürerek bu yoldan para kazanıyorlardı.

harry-houdini-kimdir,sOuoPL-O5EetliLjldeyVA

Houdini onların kullandıkları hileleri anlayıp bu gösterileri kendisi düzenleyerek onların aslında gözbağcılık yaptıklarını kanıtladı.

sihirbazlar-krali-houdini,asmMuitcNEmiOqmezDqqQQ

A Magician Among the Spirits (1924; “Ruhlar Arasında Bir Sihirbaz”) adlı kitapta da bu medyumların hikayelerini yazdı. Britannica Ansikolopedisi’nin 13. baskısı için gözbağcılık başlığının altını da Houdini yazmıştı.

harry-houdini-kimdir,ZzQHwEJwlUCbImxhGa--8g

İlginç Ölüm


Mide kaslarını en sert darbelere dayanacak biçimde geliştiren Houdini, onu görmeye gelen birisinin kaslarını germesine fırsat kalmadan attığı yumruk sonucu hayatına veda etti.

harry-houdini-kimdir,BMQgjOaJokWubHuITMEd4g

Hayatı Film Oldu

Houdini hayatıyla beyaz perdeye de ilham kaynağı oldu ve filmleri çekildi

Houdini (1953)


Death Defying Acts (2007)


 

Mustafa Tunahan YILDIZ

 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page