top of page

BIOGRAPHY – 2 – Gerçek Bir “Star”: Freddy Mercury

Biography yazı dizimizde bir dönem dünyayı kasıp kavurmuş ancak bugünlerde ismi her yerden silinip giden önemli isimleri tekrar aydınlığa çıkartacağız. İkinci yazımız Queen grubunun kurucusu ve vokalisti Freddy Mercury hakkında olacak…

Sahnedeki duruşu, şovu, pek çok kişi tarafından hala dünyanın en güçlü vokali olarak anılan sesi, Queen’i insanlık tarihinin en çok tanınan müzik gruplarından biri haline getirmesi ile tanınan vokalistin gerçek adı, Farrokh Bulsara‘dır.

523.jpg

Öncelikle Queen…

1970 yılında kurulmuş, tüm dünyada albümleri 300 milyondan fazla satmış İngiliz rock grubu olan Queen, 1960’ların sonlarında Smile grubunun dağılma sürecine girmesi sonrasında Brian May, Roger Taylor ve Freddie Mercury tarafından Londra’da kurulmuştur. Kuruluşundan bir yıl sonra John Deacon‘un katılımıyla grup tamamlanmıştır. 70’lerin ilk yıllarında üne kavuşan grup, günümüzde de hala geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Ayrıca Freddie Mercury’nin yeri her zaman başka olmuştur. Ülkemizden bir örnek verecek olursak Mercury, İstanbul Onur haftası için yapılan yürüyüşte “Freddie Mercury’nin askerleriyiz!” pankartı ile de bir kitlenin temsilcisi olmuştur bir nevi. Queen grubu da Freddie Mercury ile özdeşleşmiş durumda dersek de yanılmış olmayız sanıyoruz. Seviyoruz, severek dinliyoruz.

iadp0y.jpg

Sesiyle, yaşamıyla, şarkılarıyla ve hayatıyla efsaneleşmiş bir isim; Freddie Mercury!

İşte Mercury ile ilgili az bilinen gerçekler:

1813.jpg

*Mercury yürüyememeye başladığında Brian May, “The Show Must Go On” u kaydedemeyeceklerini düşünüyor ve endişeleniyordu. Mercury çok fazla votka içmişti ve “Başaracağım canım” dedi. Şarkıyı tek seferde seslendirdi

*Freddie Mercury Prenses Diana’yı erkek kılığına sokardı. Böylece gece tanınmadan gezebilirlerdi.

*70’lerin başında Mary Austin ile uzun süreli bir ilişkisi vardı. Öldüğünde parasının büyük bir kısmını, evini ve şarkılarının telif hakkını Mary’e bıraktı

424.jpg

*Mercury’nin ses aralığı 4 oktavdı, konuşma sesi bariton aralığında iken şarkı söylerkenki sesi tenordu. Freddie Mercury ve Michael Jackson birkaç şarkı üzerinde beraber çalışmayı denediler ancak Michael Jackson stüdyoya lamasını getirdiği için işler bozuldu

621.jpg

*Mercury’nin bir dönem yaklaşık 10 kedisi vardı, Mr. Bad Guy albümünü ve Deliah şarkısını onlara ithaf etti

5

*Kurt Cobain intihar notunda Mercury’den bahsetmiş ve onun yeteneklerini ve performansını ne kadar takdir ettiğini, ona ne kadar özendiğini ve seyircilerin sevgisini kazandığını anlatmıştır.

1106.jpg

*Freddie, Queen’in ünlü logosunu bizzat kendi tasarladı. Logo grup üyelerinin burçlarından oluşuyordu; 2 aslan burcu için iki aslan (Deacon ve Taylor), yengeç burcu May için bir yengeç ve kendi için başak burcunu temsilen 2 peri.

1120.jpg

*Freddie “Crazy Little Thing Called Love” şarkısını banyoda yazdı. Bir otelde küvetin içinde ilham geldi, hatta şarkıyı bestelemek için küvete bir piyano bile getirtti

*Asıl ismi Farrokh Bulsara’dır. İsmini resmi olarak 1970’lerde Queen kurulduğunda Freddie Mercury olarak değiştirdi.

*BBC’nin “100 Mükemmel Britanyalı” serisinde 59 numarada yer alan Mercury aslında Zanzibar’da doğmuştur.

*Her ne kadar sahnede gösterişli bir sanatçı olsa da aslında günlük hayatında oldukça utangaçtır ve bu yüzden neredeyse hiç röportaj vermemiştir.


*Freddie ve ailesi Parsi kökenliydi ve Zerdüştlerin soyundan geliyorlardı. Bu yüzden cenazesi Zerdüşt bir din adamı tarafından gerçekleştirildi.

265.jpg

*Durumunun kötüleşmesinin ardından ölümünü hızlandırmak için ilaçlarını almayı reddetti. Sadece ağrı kesici kullanıyordu. Tabutu şapele taşındığında Aretha Franklin’in Precious Lord adlı şarkısı çalıyordu. 1991’de çekilen “These Are The Days Of Our Lives” klibinde oldukça zayıflamış görünüyordu ve bu onun kamera önündeki son sahnesiydi. Freddie menajeri ile birlikte, ölümünden tam bir gün önce AIDS olduğunu açıkladı. Mercury, yakınlarını korumak için hastalığını basından gizli tutuyordu. Brian May de 1993’de yapılan bir röportajda grubun hastalıktan çok daha önce haberi olduğunu doğruluyor.

293.jpg

*Bazı yorumcular Freddie’nin cinsel yönelimini gizlediğini düşünüyordu. Bazıları için ise “açıkça gay” di.

*Ayrıca bir dönem Heathrow Havalimanı’nda çalıştı.

*“Mother Love” kaydedebildiği son şarkıydı.

2117.jpg

Bir Green Day Konseri

*1 Temmuz’da Londra Hyde Park’ta Green Day konseri için toplanan 65.000 kişi, grubun geç kalması üzerine sıkılmaya başladı ve bir ağızdan Queen’in Bohemian Rhapsody şarkısını söyledi. Tabii ki de bu olay büyük ses getirdi!

Fonda çalan şarkıya eşlik eden kalabalığın sesi Freddie Mercury’nin sesi ile birleşti ve harika bir düet ortaya çıktı. Kayda alındığını bilmeyen grup, sahne arkası kamerası ile biz sosyal medya kullanıcılarına farklı bir yorum dinleme fırsatı vermiş oldu. Kült bir şarkı olan Bohemian Rhapsody, özellikle koro halinde söylenen bir şarkı olarak ün yapmış durumda.

*Benzer bir gösteri de 2013 yılında Emirates stadyumunda, yine bir Green Day konseri öncesinde gerçekleşti.

Şimdi sizi bu muhteşem sahne gösterisiyle baş başa bırakıyorum:


 

Mustafa Tunahan Yıldız

 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page