top of page

Bir Garip Terör Olayı: Tokyo Metrosuna “Sarin Gazı” Saldırısı

 

Bir Japonya terör örgütü olan Aum Şinrikyo’ya üye 5 kişi 20 Mart 1995’te ,  plastik çantalarla taşıdıkları sarin gazını Tokyo metrosuna yaymış, saldırıda 12 kişi ölmüş, yüzlerce kişi de hastaneye kaldırılmıştı.  (Sarin gazı bulunduktan sonra ilk kez Hitler tarafından Yahudilere karşı kullanılmıştır)

fl20140119x3a.jpg

Sabah 8.15’te Tokyo’da üç metro hattına eş zamanlı olarak, öldürücü sarin gazı sızdırıldı. Tarikat bu eylem için çok iyi hazırlanmıştı. Metrodaki insanlar ne olduğunu anlayamadan, kendilerini eylemin içinde bulmuşlardı. Tarikat için bu insanların masum olup olmaması, siyasi ya da dini görüşlerinin hiçbir önemi yoktu. Tek suçları, diğer terör mağdurları gibi, o gün o saatte orada bulunmaktı. Gaz, metroda sıvı biçimde yayılmıştı. Polis raporlarına göre; 11 çanta sarin gazından 8’i suçlular tarafından patlatılmış, son 3 tanesini ise polis etkisiz hale getirmeyi başarmıştı. Eğer patlamalar doğru bir şekilde yapılmış olsaydı ya da son 3 çantada patlatılsaydı sonuç metrodaki herkesi ölümüyle sonuçlanmış olacaktı ancak saldırı,12 kişinin ölümüne 6.000’den fazla insanın zehirlenmesiyle sonuçlandı. “Aum Şinrikyo”nın lideri Shoko Asahara, Mayıs 1995’te yakalanmış, 4 yıl süren yargılamanın sonunda idama mahkûm edilmişti. Asahara, 29 Ocak 2009’da asılarak idam edildi. Üstün Gerçek Tarikatı diye de anılan “Aum Şinrikyo” 1999’da yayınladığı bir bildiriyle saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarından ve Japon halkından özür dilemişti.

images.jpg

Sarin gazı saldırısı nedeniyle aranan son kişi de bir internet cafede tespit edildi ve binlerce polisin görevlendirildiği takip Takahashi’nin yakalanmasıyla dava 17 yıl sonra (2011) kapanmış oldu.

İşte saldırı sonrası videosu:


Sarin gazı nedir?

Sarin bir sinir gazıdır. 1938`de Alman Kimyageri Gerhad Schrader tarafından bulunmuştur. Sarin gazı aşırı zehirli bir sinir ajanıdır, vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç meydana getirir. Çok küçük bir damlası bile insanı öldürebilir.

This slideshow requires JavaScript.

 

Mustafa Tunahan Yıldız

 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page