top of page

Dünyada yaşamış en zeki insan: William James Sidis

 

Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olduğu iddia edilen William James Sidis’in IQ seviyesinin 250-300 arasında olduğu kabul ediliyor. Sidis, 6 aylıkken alfabeyi çözdü, 2 yaşında Latinceyi, 3 yaşında Yunanca’yı öğrendi, anatomi üzerine denemeler yazdığında 4 yaşındaydı ve 8 yaşından önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almancayı öğrendi. 11 yaşında Harvard’a kabul edilen William, aynı sene profesörlerine 4 boyutlu objeler hakkında ders vermeye başladı! 16 yaşında Harvard Hukuk Fakültesine geçen Sidis’in, bir günde bir dili öğrenebildiği ve ertesi gün bildiği diğer dillere tercüme yapabilir hale geldiği de iddia ediliyor.

Sidis’in Okul Hayatı;

1. sınıf 1 gün 2. sınıf 2 gün 3. sınıf 3 ay 4. sınıf bir hafta 5.sınıf 15 hafta 6 ve 7. sınıflar beş buçuk hafta



Ancak bütün bu zeka dolu hayatına ve olanaklara rağmen Sidis, bekleneni veremedi. bir akademik hayat ile sınırlı bir yaşam sürdü. Aslında dünyaca ünlü harika çocuk olarak anılması gereken, ama “umutları boşa çıkartan” kişi olan Sidis, haftada 20 Dolar getiren bir işte katip olarak hayatını sürdürdü. Dedektif romanları okumaktan ve Amerikan yerlilerinin ritüellerine merak sarmaktan başka şeyle ilgilenmeyen bir insan olarak tanınmakla kaldı.

Sonuç olarak; zekanın tek başına ne kadar yüksek olursa olsun bir işe yaramadığını, yanında birazda yaratıcılık, hayal gücü ve felsefe olması gerektiği düşünülebilir …

 

Mustafa Tunahan Yıldız

 

This slideshow requires JavaScript.

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page