top of page

Afganistan'da "Baça Poş" yani kızların zorla erkek kılığına büründürülmesi

Yer: Afganistan Sitara Wafadar: “Ben de bir kız çocuğu olarak yaşamak isterdim ama buna mecburdum...”

Peki Baça Poş (Bacha Posh) nedir?


‘Baça Poş’ geleneğini biliyor musunuz? Bu ülkede sürdürülen bu geleneğe göre kızlar, erkek çocuğu gibi yetiştirilerek büyüyor...!

Ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı Afgan ailelerin çoğu erkek çocuk sahibi olmak ister. Bu tercih, bazı ailelerin Baça Poş olarak bilinen, kızların erkek kılığına sokulduğu eski bir geleneği uygulamalarına yol açıyor.

“Sekiz yaşından beri çalışıyorum. Sabah 07.00’den akşam 17.00’ye kadar. Çoğu kişi kız olduğumu fark etmiyor bile. 18 yaşındaki bir kızın tuğla fabrikasında sabah akşam çalıştığını fark etseler birçok problemle karşılaşırdım, hatta kaçırılabilirdim bile”

Sitara her sabah tişörtünü, pantolunu ve terliklerini giyip çalıştığı fabrikaya gidiyor. Kısa, kahverengi saçlarını bir eşarpla kapatıyor, bazen sesini bile kalınlaştırıyor.


Sitara durumunun adaletsiz olduğunu kabul etse de, kendisinin erkek kılığına girmeyi kabul etmemesi halinde 13 yaşındaki kız kardeşinin aynı kaderle yüzleşeceğini anlatıyor: “Bu zor işi yapıyorum, çünkü kardeşime kıyamam. Ayrıca çalışmazsam çok sıkıntı yaşarız.” Yıllar boyu bu şekilde yaşayan Sitara, bir erkek kardeşi olsaydı hayatının nasıl olacağını, saçını uzatmakta özgür olacağını, hatta belki okula gidebileceğini düşünmekten kendini alamıyor.


Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page