top of page

Mahkumlar, depremzedelere yardım etmeleri için serbest bırakıldı

 

Cumhuriyet tarihinin aletsel büyüklük olarak en büyük depremi olan Erzincan depremi Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde gerçekleşti. Deprem sonucunda 32.962 kişi öldü, 100.000 kişi yaralandı. Gece yarısı başlayan deprem, çok kısa sürede köyün kerpiçten yapılma evlerini yerle bir etti. İlk sarsıntıda kendini evden dışarı atanlar donma tehlikesi yaşadı.

  26-27 aralık 1939 tarihinde Erzincan’da oluşan şiddetli sarsıntı neticesinde 116.720 bina yıkıldı. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye’nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçti.

  Erzincan depremi şehir nüfusunun yüzde yetmişinden fazlasının hayatını kaybetmesine, büyük bir alanda etkisini gösterdiği için Amasya, Tokat gibi illerde ciddi can kayıplarına neden oldu. Depremden sonra özellikle İngiltere’den depremden zarar gören bir ülkeye yardım etme amacını fazlasıyla aşan abartılı yardımlar geldi. Onlarca ton altının İngilizlerce hibesi gazeteleri süsledi. Bugün bile bu altınların neden verildiği,bunlar karşılığı Türkiye’nin ne gibi taahhütler altına girdiği bilinmiyor. (O zamanlar ikinci dünya savaşının henüz başladığı düşünülürse bazı çıkarımlar yapılabilir.)

Bütün mahkumlar, depremzedelere yardım etsinler diye serbest bırakıldı

Sabah Gazetesi muhabiri İlker Sarıer’in 30.01.2000 tarihli araştırmasında Erzincan cezaevi müdürünün cesur davranışı ortaya çıktı. Araştırmaya göre cezaevi müdürü büyük bir sorumluluk alarak bütün mahkumları depremzedelere yardım etsinler diye serbest bıraktı. Ve ” İnsanlığınıza kalmış bir şey yardım ettikten sonra sizi cezaevinde bekliyorum” dedi. Mahkumlar günlerce depremzede için çalıştı. Sonra tek mahkum bile firar etmeden geri döndü. Kurtarma ve yardım çalışmalarına katılan bu mahkumlar 1940 yılında çıkarılan özel bir kanunlaaffedildi.


Nazım Hikmet Erzincan depremine şu dizeleri yazmıştı:

Uyanıp kaçamadılar, Kuş olup uçamadılar

Açıldı kuyular kimse inemez

Erzincan beygiri rahvandır amma

Ölüler ata binemez

Yanyana sırtüstü yatan ölüler..


 

Mustafa Tunahan Yıldız


 

This slideshow requires JavaScript.

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page