top of page

Otel Konaklama Terimleri

Tam Pansiyon Plus Ne Demek? (Full Board – FB)

Otel konseptleri içerisinde insanların en çok merak ettikleri konseptlerden birisidir. Bu konsept herşey dahil konseptinin bir alt konsepti olup genel olarak kayak otelleri veya bazı kaplıca otelleri kullanır. Bu konsept tam olarak “Tam Pansiyon” konseptine benzer ve bazı oteller bir kaç artı çalışma ile biz “Tam Pansiyon Plus” konseptiyiz demiştir. Bu otellerde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemekleri ücretsiz olup gün içerisindeki alkolsüz içeceklerde ücretsizdir.

Bu konsepti diğer konseptlerden ayıran en önemli özellik ise alkollü içeceklerin ücretli olmasıdır. Aynı zamanda belirli saatler dışındaki her türlü yeme içmelerde ücret dahilindedir.

Herşey Dahil Otel Nedir? – Herşey Dahil Ne Demek? (All Inclusive – AI)


images

Turizmde kalıplaşmış kelimelerden birisidir. Tam olarak otel konseptlerinden birisidir ve otel içerisinde yeme içme düzeninde herşeyin dahil olduğu anlamına gelir. Herşey dahil otellerde genel olarak yerli alkollü içecekler ve alkolsüz tüm içecekleri kapsar. Aynı şekilde yemeklerde de durum otelin o gün yaptığı yemekler içerisinde sınırsız olarak tüketebilmenizi kapsamaktadır. Herşey dahil konsepti içerisinde “Aktivite” olayını dahil etmemek gerekir. Bu konuyu da aşağıdaki kısımda inceledik. Herşey dahil konseptlerinde bazı içeceklere ve oda servislerine de ücret alınabilir. Mesela Türk Kahvesi hemen hemen tüm otellerde ücretlidir.

Herşey dahil sistemlerinde aktivitelerin geneli ücretlidir. Yani otel konseptlerindeki tanımları aktiviteleri barındırmaz. Herşey dahil konsepti genel olarak yeme-içme düzeni ile alakalıdır.

Ücretli aktivitelerde yukarıda yer aldığı gibidir. Herşey dahil konseptinde tüm aktivitelere dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda yine otellerin özelliklerinde yazan yeme içme düzenlerinin saatlerine dikkat ediniz. İlgili otellerin saatleri size uymuyorsa bu durum size sıkıntı yapabilir. Unutmayın ki neredeyse tüm otellerde “Oda Servisleri” ücretlidir. Odanıza yemek veya içecek isteme durumunda bunun ücretleri sizin hesabınıza yazılacaktır.

Ultra Herşey Dahil Tatil Nedir? – Ultra Herşey Dahil Ne Demek? (Ultra All Inclusive – UAI)


turkietresor_ultra-allinclusive.jpg

Bu otel konseptinde hemen hemen herşey ücretsizdir. Elbette aktivite durumları konsept içerisinde yer almaz ve bu durumları “Tesis Özellikleri” kısmından araştırmanız gereklidir. Herşey dahil konsepti ile Ultra herşey dahil konsepti arasında yeme ve içme düzeninde 24 saat sizden hiç ücret talep etmemeleri anlamına gelir. Aynı şekilde odanızda ki mini buzdolabındaki içeceklerde ücretsizdir. Bu konsept içerisinde aynı zamanda ithal içeceklerden de sizden ödeme talep edilmez

Otel araştırmalarınızda konsept durumlarına göre araştırma yaparken otel detayları arasında ücretli aktivitelere ve ücretsiz aktivitelere dikkatlice bakmalısınız. Nitekim en çok kullandığınız ve sizin için önemli olan bir aktivite bir otelde ücretsizken diğer bir otelde ücretli olabilir.Ultra herşey dahiloteller genel olarak “Deluxe Oteller olarakta geçmektedir. 24 Saat yiyecek ve içeceklerden sizden ücret talep etmezler.

Aynı zamanda Ultra Herşey Dahil bir otel ciddi anlamda aktivite çeşitliliği içerisindedir ve siz otel içerisinde tatil sırasında hiç bir şekilde dışarı çıkma gereksinimi içerisine girmezsiniz. Bu otellerde genel olarak zaten otel dışı aktiviteler otel kontrolü dahilinde gerçekleştirebilirsiniz. Aileler tatil seçeneklerinde çocuklarının gönlünce eğlenmesini havuz başında birşeyler içmesini veya sık sık dondurma gibi yiyecek içecekleri tüketmeleri konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorlarsa ultra herşey dahil otel iyi bir tercih olabilir.

Oda Kahvaltı Ne Demek? (Bed & Breakfast – BB)


Importance-of-a-property-management-system-for-BB.jpg

Genel olarak şehir otellerinin uyguladığı bir otel konseptidir. Bu konseptin isminden de anlaşılacağı gibi otel içerisinde yeme-içme düzeni olarak sadece sabahları kahvaltı verilmektedir. Bu konseptleri uygulayan otellerde aktivite çeşitliliği pek olmaz ve olanlar ise ücretlidir. Otel özelliklerine bakarken aktiviteler bölümünden hangi aktivitelerde ücret talep edilip hangilerinden talep edilmediğini iyi analiz etmenizi tavsiye ederiz.

Oda kahvaltı konseptinde herşey ücretlidir. Bu konseptleri uygulayan bir çok otelde sadece “çaylar” ücretsiz olup alkollü ve alkolsüz tüm içecekler ücrete tabidir.

Yarım Pansiyon Ne Demek? (Half Board – HB)

Bu konsepteki işletmede misafirlerine oda ve kahvaltı haricinde genel olarak birde akşam yemeği verilir. Sabah kahvaltısı dahil 2 öğün yemek verilen otel konseptine yarım pansiyon denir. Bazı işletmelerde akşam yemeği yerine öğlen yemeği verilmektedir. Bu konuda sitemizde tatil araştırması yaparken ilgili otellerin “Yeme – İçe Konsepti” konusuna bakmalısınız. Bu bölümde otelin yeme-içme düzenini görebilirsiniz.

Bu konsept tatil ve şehir otellerinde karışık olarak kullanılmaktadır. Bir çok otel herşey dahil konseptini genel konsepti olarak belirler fakat otele sadece oda – kahvaltı olarak kullanmak isteyenler için yarım pansiyon konseptinide uygulamaktadır. Ege ve Akdeniz’de ise yaz ayları haricinde bazı otellerde konsept yarım pansiyondur. Bu yüzden hata yapmamak için tatil danışmanı ile görüşmeniz sırasında yarım pansiyon konseptindeki ilgili otel hakkında bilgi almaya çalışınız. Nitekim bazı oteller “Yarım Pansiyon” konseptini genel konseptleri olduğunu belirtsede “Oda Kahvaltı” konseptini uygularlar ve sadece kahvaltı verebilirler.

Sadece Oda – (Room Only – RO)


a3bf3df836b27dad33859c0144be2706

Bu konsept genellikle şehir otellerinde kullanılmaktadır. Fiyat sadece oda konaklaması için geçerli olacaktır. Müşteri ayrıca ücretini ödeyerek kahvaltı hizmetinden yararlanabilir.

Kontinental Kahvaltı Ne Demek?

continental-breakfast-b_l

Sıcak içeceklerden biri, meyve suyu, tereyağı, reçel ve ekmekten oluşan kahvaltı.

Resort Ne Demek?


club-pollentia-resort-majorca-l-xlarge.jpg

İngilizce kökenli bir kelime olup tatil köyü anlamı taşımaktadır. Hotel, Beach gibi bir çok turizm kelimeleri gibi Resort’ta oteller tarafından kullanılıyor. Bazı oteller Tatil Köyü olarak otellerini tanımlarken aynı kalıptaki oteller Resort olarak tanımlamıştır. Tatil Köyü ile ilgili tüm özellikler Resort içinde geçerlidir. Bu yüzden Tatil Köyü Nedir tanımına bakmanız o otelin genel özellikleri konusunda fikir sahibi olabilmenizi sağlar.

Tatil Köyü Ne Demek? – Tatil Köyü Nedir? (Holiday Village)


simena-tatil-koyu_191550.jpg

Aktivite çeşitliliği bakımından tatilcilerin otel dışarısına çıkmasına gerek bırakmayan oteller için geçerli bir tanımdır. Tatil köyü veya Resort tanımlı oteller sizler için otel içerisinde tatil sırasında tüm ihtiyaçlarınıza yönelik çalışmaları yaptıklarını belirtir. Bu otellerin bazılarında ki alışveriş düzeni Türkiye’nin bir çok Alışveriş Merkezlerinden daha gelişmiş yapıdadır. Eğlence dünyası da aynı şekilde tatil köylerinde fazlasıyla gelişmiştir.

Ülkemiz tam bir tatil köyü cennetidir. Çocuklu ailelerin en rahat tatil yapabildiği tatil köyleri bir çoğu içerisinde kreş ve çocuklara özel bir çok aktivitede barındırır. Bu tatil köyleri genel olarak “Herşey Dahil” konseptini belirledikleri için tatilciler için yeme-içme özgürlüğü de sağlarlar.

Hotel Ne Demek? – Hotel Nedir?


gran-hotel-manzana-kempinski.jpg

Türkçe karşılığı Otel’dir. Kişilere konaklama ve yeme-içme hizmeti veren tesislere denir. Otel ve Hotel arasında hiç bir fark yoktur. Yakın zamanda otellerin hotel kelimesini kullanmasıyla, kullanım miktarı artmıştır. Kişilerin aklında otelin büyüğüne hotel dendiği gibi olgular olsada bu tamamen asılsız bir durumdur.

Resort, Beach ve ona benzer bir çok İngilizce turizm terimleri gibi Hotel’de ülke içinde kullanılan ve “Otel” anlamına gelen bir İngilizce kelimedir.

Bungalow Nedir?


24_1.jpg

Müstakil konut tiplerinden olan bungalov ev, tek katlı ahşap yapıdan meydana gelen evleri ifade ediyor. Özel olarak tasarlanabilen bungalov evleri, 2 katlı olarak da inşa edilebiliyor. Bu evlerin giriş kısımlarında bir balkona yer veriliyor.

Bungalov evler Türkiye’de son zamanlarda tatil bölgelerinde yaygınlaşan yeni bir akım olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu bungalov evler, hem fiyatlarının uygun olması hem de insanların doğa ile iç içe tatil imkanı sağlaması açısından oldukça talep görmektedir.

Single Room ne demektir? (Single Bed)


single-room-2.jpg

Single room, bir kişinin kalabileceği oda anlamına gelir. Odada tek kişilik yatak ya da çift kişilik bir yatak bulunabilir.

Double – Twin Room nedir? (Double Bed- Twin Bed)

Double Room: İki kişinin kalabileceği, iki kişilik tek yatağın bulunduğu odadır.


Standard-Family-bedroom-Resized1.jpg

Twin Room: iki kişinin kalabileceği, iki ayrı yatağın bulunduğu odadır.


Twin-room-01.jpg

Triple Room Nedir?

Triple Room, üç kişilik rezervasyonların konaklatıldığı oda tipidir. 2 kişilik tek yatak ve tek kişilik yatak olarak düzenlenebilir, 3 ayrı tek kişilik yatak olarak da ayarlanabilir. Ayrıca 2 kişilik tek yatak ve Sofa Bed olarak da düzenlenebilmektedir…


accommodation-in-galway-triple-room.jpg

standard-triple-room.jpg

Sofa Bed: Çekyatın açılarak hazırlanıldığı yatak çeşididir.


699771

Qadruple Room – Quad Room nedir?

4 kişilik odalardır. 2 kişilik iki ayrı yatak olarak ya da 4 ayrı yatak olarak hazırlanılır.

Mustafa Tunahan Yıldız

mustafatunahanyildiz@gmail.com

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page