top of page

SİSTEM VE ADALET ÜZERİNE

Bizler davayı Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkaracaktık. Yola koyulduk.  Bin zahmet ve emekle, acılar çekerek dağa tırmandık. Zirveye vardığımızda sevincimiz sonsuzdu. Ama küçük bir noksanımız olduğunu fark ettik. Davayı dağın eteklerinde unutmuştuk. Meğer biz davayı değil, kendimizi zirveye çıkartmışız.

            Ülkemizde siyasi oluşumların hedefi ve vardığı yerin özeti gibi aslında. Galip ERDEM’İN bu sözleri bir ideal için yola çıkarsın, siyasete başlarsın, genelde amaç bellidir; ülkene ve milletine daha iyi bir yaşam sunmak, güzel bir ülke kurmaktır. Lakin vardığın nokta bellidir; yola çıkma idealini değil kendini zirveye çıkarırsın. Bunun sebebi ise aslında çok açıktır; içinde bulunduğumuz sistem…

justice

           Sistem her zaman iktidarda olanı besler ve onu daima haklı olduğuna inandırır. Hemen hemen her siyasetçi yola çıkarken içinde bulunduğumuz mevcut sistemden, anayasadan, adaletin olmayışından yakınır. İktidar olduğunda ise karşı çıktıklarını aynen kendisi uygular. Bunun nedenlerini ise şöyledir:

1. neden; iktidar gerekliliği; ideallerini gerçekleştirmek için mutlaka iktidar olması gerektiğine inanır, bunun için tavizler verir, dış güçlerle anlaşır taviz verir, iç güçlerle anlaşır taviz verir, dernekler, cemaatler, örgütler vs vs birileriyle anlaşmayı zaruri görür, köprüyü geçene kadar ayıya dayı derim der lakin köprünün ortasında kendide ayı olur. Çünkü tavizler taviz doğurur.

2. neden; muhalefettir. Ülkemizde muhalefet olma öğretisi hep yıkmak üzerine kuruludur, yapmak üzere değil. İktidar ise yıkılmamak ve kendinin haklı olduğunu düşündüğü için sistemin ürettiği adaletsizliği kullanır.

3. neden; paradır. İktidarda kalabilmeleri için parayı bir araç görürler. Napolyon’u dinlerler: Para para para… İdris babayı dinleyen olmaz oysa 🙂 İnsan değil, para biriktirirler. İnsan biriktirmek zordur çünkü, adil olmak gerekir. Adil olursan insan biriktirirsin. Bir zaman sonra araçlar olur amaç ama farkına bile varmazlar, gözlere perde iner, ideallerini zirveye çıkaracakken kendini zirveye çıkarırsın.

            Mevcut sistem hangi idealle yola çıkarsan çık seni hep aynı yola sokuyor, çark gibi dönüp dolaştırıyor. Çünkü adil değil adil olmayan, güçlüden yana olan, sömürüden yana olan sistem mutlaka değişmelidir. Bu sistem sağcıyı da sömürüyor ,solcuyu da ,komünisti de, İslamcıyı da, Kürdü de,Türkü de iktidar olanı da, muhalefette olanı da herkesi sömürüyor. Çünkü adil bir sistem değil. Adalet insanın fıtratında vardır. Adaletsiz olsa da insan adalet bekler, adil olanı bekler. Çünkü adalet herkese lazımdır. İktidarlar ve idealler adaletini kaybettiği gün yıkılır aslında, gerisi süreçtir…

 

İbrahim ERTEN

 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page