top of page

Tor Browser Nedir? Ne İşe Yarar? Çalışma Mantığı

Tor Browser Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulum

Merhaba arkadaşlar, Tor browser nedir konusunda önemli bir makale yazmak istedim. Evet, tor ağı nedir? Bizim ne işimize yarayacak? Açılımı The Onion Router‘dır öncelikle bunu kavrayalım. İlk olarak ABD ordusunun uzantısı olarak kullanılıyordu. Daha sonradan son kullanıcılar falan kullanmaya başladı bu ağı. İlk olarak bu şekilde ortaya çıktı..

Kullanım Amacı: Gizlilik. Zaten tor ağının bir diğer adı ise anonim ağ’dır.. Tüm interneti sansürsüz olarak özgürce kullanmanızı sağlar. Siz özgürce dolaşırken aynı zamanda gizlilik ilkelerinizi olabilecek en iyi seviyede korur ve konumuzu paylaşmaz.

Tor ağının karmaşık bir çalışma prensibi var, ve bu da bizi takip etmek isteyenlerin işini zorlaştırıyor. (Bizi kim takip edecek demeyin.) Dilerseniz şöyle bir görsel ile anlaşılması daha kolay bir hale getirelim olayı.

tor-structure
htw3

Gördüğünüz gibi, Tor browser‘da bir arama yaptığımızda farklı farklı sunuculardan geçiyoruz. Hedefe ulaşana kadar verilerimiz tamamen şifrelenerek sunucular arasında geçiş yapar ve hedefe ulaşırız. Bu geçişler oldukça karmaşık bir algoritmadan oluşuyor, bu da tor ağının takip edilmesi zor bir ağ olmasını sağlıyor.


Kaynak: derinweb.net

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page