top of page

Tren raylarında unutulmayan yolculuklar

Tren rayları uzadıkça uzar ve ufuk çizgisinde birleşir, o birliktelik hep görünür fakat yine de birazcık uzaktadır. İşte yolcularının kaderini tam da böyle birleştirir raylar. O dumanı zifir olan kara tren sevenleri bekleyenlerine kavuşturur her istasyonda. Güzel sonu yaşamak için sabretmek gerekir. Belkide bu sebeptendir tren yolculuklarının insanı duygusallaştıran etkisi. Son yıllarda hızlı trenler olsa da silemez yaşlanmış raylara yazılmış olan yolculuk hikâyelerini.

Trenler (10).jpg

Birçok insanın hayatında tren yolculuklarının ayrı bir yeri vardır. Ayrılık, gurbet, özlem ve daha bir çok şey… Tren yolculuğu yaşamış her yaştan insan aklının bir yerine kazınır en az bir hatıra. Fakat şimdiki trenler eskilerden epey farklı, artık hayatımıza hızlı trenler girdi. Yinede hiçbir değişiklik tren yolculuğundaki maceraları, hissettirdiği duyguları gölgeleyemez. Sürekli değişik anlamlar taşır yolcuları için. İstasyonlarda mutlu ve meraklı gözlerle bakılır etrafa. Trenin o eşsiz sesi bile farklı manalar taşır bekleyenleri için. Yolculuk başlarken ayrılığın çığlığı duyulur. Vardığı yerde ise sevincin çığlığı olur bu ses, kavuşan insanların mutluluğuna karışır. Trenle yapılan yolculuklar diğer yolculuklarla kıyaslanamaz. Çünkü sadece trenle bir çiftçinin topraklarının içinden geçersiniz. Ancak bu kadar yakın olabilirsiniz Anadolu’nun eşsiz bozkırlarına, sessiz dağlarına. Başka hiçbir yolculuk bu duyguları oluşturamaz hafızalarda.

Trenler (11).jpg

Harcında tren yolculukları olan dostluklar

Az da olsa eski günlerin yolculuklarını anımsatan seferler olur Anadolu’da. Tren eskilerin neredeyse tek ulaşım kaynaklarından biridir. Ben az da olsa bu nostaljik yolculukları yaşadım. Çok seyahat ettim trenlerde. Her seferinde yeni yüzler görmek tanışmak çok hoştu. Kompartımanlar dörder ya da altışar olurdu. Eskiden uzun yolculuklar koyu sohbetlerle aşılırdı. Yeni dostlar, arkadaşlarla tanışırdık. Hiç bilmediğim memleketler öğrendim, yeni yerler gördüm bu yolculuklarda, hepsi de hatırlandıkça özlenen hatıralardır. Saatler sürerdi yolculuklar, bu zaman içinde Anadolu’nun bir ucundan diğer ucuna onlarca arkadaşımız olurdu. Karşılıklı adresler alınır, evlere davet edilirdi. Hikâyeler uçuşurdu havada, insanlar gönülden ve korkusuzca paylaşırdı sevinçlerini, bu paylaşımda yöresel yemeklerden yeme şansını da elde edilirdi. Sohbetler, Muhabbetler daha bir tatlı, içten, sıcak ve duygusaldı.

Trenler (4).jpg

Akıllara kazınan yol hatıraları

Akılardaki kara trenler hep umudun kavuşmanın simgesidir. Bazen asker yolu beklenir, bazen eş, dost, akraba bazen de sadece bir mektup. Beklenen bu kadar önemli olunca sabretmek haliyle biraz daha zorlaşır. Bu sebeple gözler raylarda olur hep. Ufukta birleşen iki çizginin üzerindeki kara duman beklenir. Zaman geçer tren yine “kara tren”dir sevenleri için. Bazen hızlansa da, sıra sıra dizili odaları artsa da… Trenle yapılan yolculukların tadı hep aynıdır.İnsanda tatlı bir telaşa sebep olur, beklense de gidilse de… Bir dönem tren yolculuklarında böyle güzel hikâyelerin yaşanması gayet doğal aslında… İnsanlar yaşadıkları bölgelerden nadiren uzaklara giderdi. Bunların başlıca sebeplerinden biride askerlikti. Askerliğini yapmak için memleketinden ayrılan insanlar farklı hayatlarla tanışıyorlardı.

Trenler (1).jpg

Dünden bugüne trenler

Trenden ve yapılan yolculuklardan bu kadar konuşulurken “Kara Tren” türküsünden söz edilmez mi? Akıllardaki en önemli tren türküsüdür. Tren yolculuklarında en çok mırıldanılan ezgilerden biridir. Her türkü gibi onunda yaşanılmış bir hikâyesi var elbette;


“Yıl 1915, Osmanlı birçok cephede savaştığı her türden levazımın gerekli olduğu bir dönemdir. Her şeyden önce de savaşacak asker lazımdır. Büyük kayıpların verildiği, gidenlerin geri dönmediği çoğunun akıbeti bilinemediği günler… İnsanlar istasyonlarda sabahlıyor. Ümitle beklenen kara trenler kara haber getiriyor çoğu zaman. Anaların, bacıların, eşlerin, gözleri ağlamaktan fersiz düşmüş çaresiz bekleyişi… Bekledikleri bir defa ölmüş ama o her kara tren gelişinde bir defa daha ölen kadınlar. Yorgun, bitkin ve başı eğik kara tren acı bir çığlık atarak uzaklaşıyor. İnadına yaşatılmaya çalışılan ümitleri, o korkunç bekleyişleri bir ağıta dönüşüyor. Bunca olayın ardında işte kara tren türküsü yakılmaya başlıyor Anadolu topraklarında.”

Trenler (3).jpg

Haydarpaşa Garı


Türkiye’de tren denilince simge olan bazı isimler vardır. Kurtalan Ekspresi, Sincan Buharlı Treni ve Haydarpaşa Garı…Tren yolculukları için simge bir istasyondur Haydarpaşa garı. Bu kültürel mirasın çatısı geçtiğimiz yıllarda talihsiz şekilde yandı. Ekranlar önünde herkes yangın anını izledi. Bu olay toplum nezlinde üzüntüyle karşılandı. Fakat bir hatırlatmaya da neden oldu. Bu talihsiz yangın insanların aynı zamanda trenlerle seyahatlerin hala olduğunu hatırlatmış olmalı ki yolcu sayısında çoğalma yaşandı. Yangının  tren yolculuğu seçimindeki artışa neden olduğu istatistiklerle açıklandı. İstenmeyen bazı olumsuzluklar, bazen iyi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.


This slideshow requires JavaScript.


 

Maşallah Çayır


 

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page