top of page

Sanatçıların Ülkesi- MUTONIA (Sanatsal Köy)

Mutoid Waste Company, Batı Londra, Birleşik Krallık’ta Joe Rush ve Robin Cooke tarafından Alan P Scott ve Joshua Bowler işbirliğiyle kurulan bir gösteri sanatları grubudur. 1980’lerin başında, Frestonia’nın “Araba Kırıcı Galerisi” nden ortaya çıktı ve 1990’lı yıllara dayanarak İtalya’da çalıştı.

img_3308-1.jpg

1990 yılında Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahne almak için Santarcangelo’ya gelmeden önce, tüm Avrupa’yı gezdiler.

img_3291-1.jpg

Grubun bir kısmı daha sonra kalışlarını kalıcı kılmaya karar verdi ve terk edilmiş bir taş ocağını Mutonia adlı bir “sanatsal köye” dönüştürdü. Çalışmalarında, sanayi sonrası dönemde insanın doğa ile ilişkisini, atıkları sanata dönüştürerek, tanımlıyorlar.


Sokak sanatçılarının performanslarını ve çalışmalarını araştırırken “The Mutoid Waste Company”yi keşfettim. Çıkan sonuçları kısaca özetliyorum. 

9881417426_dd2a56915a_b.jpg

LONDRA ’70 Yetmişlerin sonlarında, Londra birçok hareketin ve olayın buluşma noktasıydı ve “PUNK” onlardan biriydi.

5568.jpg

FRESTONIA:

Terk edilmiş binaları ve fabrikaları ile Freston Road, Londralı gecekonducular için bir cennet haline gelmişti, sanatçılar ve evsizler boş binaları yasal olmayan yollarla kendilerinin yeni evleri olarak görüyor, kendilerini oranın sahibi ve çalışanları olarak kabul ettiler. Londra vatandaşları, ahlaki bir şüpheyle yaklaştığı bu insanların fikrine dayanamadılar, bu nedenle yetmişli yılların sonunda Büyük Londra Konseyi bölgeyi boşalttırarak yenileme yapma kararı aldı.

nikki-phoenix.jpg

Bohemien topluluğu, punk ve Frestonia’nın yerli halkı o kadar kolay vazgeçme niyetinde değildi, uzun süre Danimarka’nın Kopenhag kentinde yaşamış, eski Frestonia sakinlerden biri olan Nicholas Albery’nin rehberliğinde direnişe başladılar.

018-Italy-Mutoid-1999.jpg

Her şeyden önce, benzersiz bir büyük aile olarak yeniden evlerine kavuşma umuduyla “Bramley” soyadını benimsediler, ardından Freston yolu, Bramley yolu ve Londra’ya ait Shalfleet arasında, oldukça büyük bir alanın tamamını kendilerinin ilan ettiler. O sırada Hammersmith’in ilçesi, “Frestonia’nın özgür bağımsız cumhuriyeti” olmuştu.

Sloganları şuydu: “Nos Sumus Una Familia – Hepimiz Bir Aileyiz”
PiXuHlhfRhWBLlIPccKonQ.jpg

Her şey yolunda gitti, 200 işgalci arasında referandum düzenlendi, bakanlıklara aday gösterildi, kendi gazeteleri “Tribal Messenger” ı kurdular. Resmi bir bağımsızlık talebi sundular ve dünya medyasının da dikkatini çektiler. Sonunda Konsey, Frestonia vatandaşlarıyla müzakere etti ve Bramley için için ev kooperatifi kuruldu.

aSGB8ZrmRBm2k8Zo_yH_wA

Savaştılar ve kazandılar. Ve hala orada yaşıyorlar, gerçekten mutlu bir son.

image-51767-galleryV9-jwff-51767.jpg

Mutoid Waste Company…

Çok kültürlülük ve özgürlüğün bu kazanında, Frestonia Car Breaker galerisinde Joe Rush, Robin Cooke, Alan P. Scott ve Joshua Bowler buluştu ve seksenlerin başında Mutoid atık şirketinin olduğu bölgede üslerini kurdular. Ve sanat köyü olarak yaptıkları icatları bu robot şehrinde sergiliyorlar. Son zamanlarda turistlerin de ilgi odağı olmuş durumda…

 

Mustafa Tunahan YILDIZ

 

mutoid_1.jpg

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page