top of page

Dünyanın İlk ve Tek Çocuk Bayramı: 23 Nisan

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu döneminde Anadolu’daki halkın örgütlenmesi ve milletvekillerinin seçimiyle İstiklal Harbi’nin dönüm noktalarından olan TBMM, 23 Nisan 1920’de, Ankara Ulus’ta 115 milletvekilinin katılımıyla açıldı.

Önceleri Heyet-i Temsiliye diye adlandırılan meclis ismi aynı gün gerçekleşen toplantıda ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ olarak kabul edildi.

23 Nisan 1921’de ‘milli bayram’ olarak kabul edilerek kutlanmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı 1929’da çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” ismiyle kutlanmaya başlandı.

20 Nisan 1983’te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar Türkiye’ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke oldu.

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page