top of page

İlk Bilgisayar Ne Zaman Kim Tarafından Bulundu?

Tarihte,Bilgisayarın ilk anından günümüze kadar geldiği süreç çok önemlidir. Yaşamın her anında rahatlıkla ulaşabildiğimiz ve vazgeçilmez bir parçası olduğu Bilgisayar,yaşadığımız çağın içine doğanlar için, neden icat edildi sorusunu sormak ihtiyaç mıdır? İlk kez Bilgisayar kelimesini duyduğumuzda ne hayal ettik,ne ile karşılaştık? İlk icat edilen Bilgisayarın sadece basit denklemler yapabilen cihazlar olduğunu biliyor muydunuz?İlk Bilgisayar Ne Zaman Bulundu,İlk Bilgisayar terimi ne zaman kullanıldı vb. gibi sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz. Günümüzde inanılmaz derecede hesaplar,işlemler ve kayıtlar yapan Bilgisayarın tarihini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.


İlk Bilgisayar Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Neredeyse hepimizin yaşadığı ortamda bulunan ve birçok işimiz için kullandığımız Bilgisayar ne zaman bulunduğu sorusunun cevabını vermek düşündüğünüzden daha zor. Bilgisayarın bulunduğu ilk tarihten günümüze kadar çok farklı çeşitte bilgisayarlar çıktı ki, hangi bilgisayar ne zaman bulundu tek tek cevaplamak gerekiyor. Biz Bilgisayarın keşfi ne zaman tabiki biliyoruz. İlk bilgisayar kim tarafından bulundu? Bilgisayarın Mucidi kim? Bu gibi soruların cevabını bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde okuyabilirsiniz.


“Bilgisayar” kelimesi ilk olarak “hesaplama yapan insanları tanımlamak için kullanıldı.” 1613 yılında kullanıldı. Charles Babbage tarafından icat edilen ilk bilgisayar günümüzdeki bilgisayarlara pek benzemiyordu. Zaman içerisinde değişikliğe uğrayan bilgisayarın değişim sürecinden bahsedeceğiz.Bu gibi sebeplerden dolayı bu yazıda tarihteki ilk bilgisayar türlerinden başlayarak günümüzdeki bilgisayara kadar geleceğiz.

İlk Bilgisayar Terimi Ne Zaman Kullanıldı?

Terim olarak “bilgisayar” (computer) ilk olarak 1613 yılında hesaplama yapan insanlar için kullanılmaya başlandı. Bilgisayarın anlamı 19. yüzyılın sonuna kadar bu şekilde kullanılmaya devam etti. Ta ki insanlar makinelerin yorulmadığını ve insan bilgisayar gruplarından çok daha doğru ve hızlı hesap yapabileceğini anlayana kadar.


İlk Mekanik Bilgisayar veya Otomatik Hesaplama Motoru Konsepti

1822 yılında, Charles Babbage Fark Makinesi adını verdiğimiz (Difference Engine) birkaç farklı gruptaki rakamlarla otomatik hesaplama yapabilen ve sonuçları kağıda yazdırabilen bir makine üzerinde çalışmaya başladı. Maalesef, ekonomik sebeplerden dolayı tam olarak çalışabilen versiyonunu tamamlayamadı. Haziran 1991’de Londra Bilim Müzesi tarafından Babbage’nin 200. Doğum günü dolayısıyla Fark Makinesini tamamladı ve daha sonra 200 yılında yazdırma mekanizmasını bitirdi.

1837 yılında gelindiğinde Charles Babbage, ilk genel kullanıma açık mekanik bilgisayar olan “Analytical Engine” tasarımını sundu. Analytical Engine, bir Aritmetik Mantık Birimine, veri akış kontrolüne (flow conrtol) ve dahili bir hafızaya sahipti. Ve bu genel kullanım için üretilecek ilk bilgisayar idi. Dediğimiz gibi bu makine onun hayatı süresince hiç bitirilemedi. 1910 yılında oğlu Henry Babbage tarafından bir parçası tamamlandı ve temel hesaplamalar yapabilecek seviyeye geldi.

İlk Programlanabilir Bilgisayar Ne Zaman İcat Edildi

Z1 adındaki ilk programlanabilir bilgisayar (modern bilgisayar), Alman Konrad Zuse tarafından ailesinin oturma odasında 1936-1938 yılları arasında bulundu. Bu gerçek anlamda ilk fonksiyonel bilgisayar olarak geçer.

Günümüzdeki Modern Bilgisayarların İlk Konseptleri

Alan Turing tarafından Turing Makinesi olarak 1936 tanıtılan cihaz, bilgisayar ve hesaplama alanındaki teorilerin temel noktası oldu. Bu cihazın yaptığı iş, kağıt bantlara mantıksak talimatlar işleyen bir dizi semboller yazdırmasıydı. Bu temel adımlar olmadan günümüzdeki bilgisayarları geliştiremezdik.

İlk Elektirikli Programlanabilir Bilgisayar

Colossus, Tommy Flowers tarafından Aralık 1943 tarihinde icat edilen ilk elektirikli programlanabilir bilgisayardır. Bulunuş amacı ise çok farklıydı. Colossys bilgisayarının icat edilme amacı, İngiliz şifre çözücülerin, şifrelenmiş alman mesajlarını çözmesine yardım etmek içindir.


İlk Dijital Bilgisayarı Kim Buldu

Atanasoff-Berry Computer isminin kısaltılmışı olan ABC bilgisayarı, Profesör John Vincent Atanasoff tarafından 1937 yılında tasarlanmaya başlandı ve 1942 yılında Iowa Eyalet Üniversitesinde tamamlandı. ABC Vakumlu tüpler, ikili sayı sistemi ve boolean mantığını kullanan bir elektirikli bilgisayar idi. Ve işlemci bulundurmuyordu. 19 Ekim 1973 yılında, Amerikadaki bir yargıç ilk digital bilgisayar patentini ENIAC’tan alıp ABC bilgisayar üzerine kayıt etti.

ENIAC, J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından, Pennsylvania Üniversitesinde 1946 da icat edilen ve halen çoğunluğun ilk dijital bilgisayar olarak kabul ettiği bir cihazdır. 167.2 metrekare ve 50 ton ağırlığındaydı. Tam 18000 vakumlu tüpten oluşuyordu. O dönemde 500 bin dolar değerinde pahalı bir işlem makinesiydi.Ve tam fonksiyonel ilk bilgisayar olma özelliğindedir.

İlk Hafızalı Program Bilgisayarı

EDSAC, ilk hafızalı bilgisayar olarak kabul ediliyor. İlk hesaplamasını 1949 yılında yaptı ve görsel bilgisayar oyunu çalıştırabilen ilk bilgisayar olma özelliğindeydi. Bu arada ilk görsel oyunun adı da Baby idi. (Bebek)

İlk Bilgisayar Şirketi Kaç Yılında Çıktı

İlk bilgisayar şirketi 1949 yılında J. Presper Eckert and John Mauchly tarafından oluşturulan Electronic Controls Şirketidir. Şirketin kurucuları ENIAC’ın keşfine yardım eden kişilerle aynıydı. Şirket daha sonra EMCC adını aldı ve UNIVAC adında bilgisayar üretmeye başladı.


İlk Program Kaydedilebilir Bilgisayar

1950 yılında Amerika Birleşik devletleri için üretilen UNIVAC 1101veya ERA 1101 adındaki bu bilgisayar hafızasına program kaydedebilen ve onu çalıştırabilen ilk bilgisayardır.

İlk Ticari Bilgisayar Ne Zaman Bulundu

Konrad Zuse tarafından 1942 yılında geliştirilen Z4 adındaki bu bilgisayar ticari olarak üretilen ilk bilgisayar olma özelliğindedir.Swiss Federal Institute of Technology Zurich’te çalışan bir matematikçi olan Eduard Stiefel tarafından satın alınmıştır.

İlk PC (IBM) Bilgisayar Kimin Tarafından Bulundu

7 Nisan 1953 yılında, IBM, 701 adını verdiği ve seri üretimi yapılan ilk bilgisayarını tanıttı. Daha sonra ilk kişisel bilgisayarı olan (PC) IBM PC bilgisayarını 1981 yılında çıkardı. Acorn kod adınıdaki bu bilgisayar 8088 model işlemciye sahipti.

RAM’i Olan İlk Bilgisayarı Kim Çıkardı

8 Mart 1955 tarihinde MIT tarafından devrim niteliğindeki Whirlwind Makinesi adındaki ilk bilgisayar tanıtıldı. Bu bilgisayar gerçek zamanlı grafiklere ve merkezi geçici hafızaya (Ram) sahip ilk bilgisayardı.

İlk Transistörlü Bilgisayar Ne Zaman Keşfedildi

TX-O (Transistorized Experimental computer) bilgissayarı, ilk transistörlü bilgisayar idi ve 1956 yılında MIT’de tanıtılmıştı.

İlk Mini Bilgisayar Kaç Yılında Bulundu

İlk mini bilgisayar 1960 yılında Digital Equipment Corporation tarafından PDP adındaki birçok sürümünün ilki olan PDP-1 sürümü ile tanıtılmıştır.

İlk Geniş Çaplı ve Masaüstü Bilgisayarı

İlk masaüstü bilgisayar 1968 yılında Hewlett Packard (HP) tarafından çıkarıldı. HP 9100A adındaki bu bilgisayar ilk geniş çaplı satılan masaüstü bilgisayardır.

İlk Çalışma İstasyonu (Workstation)

Hiç satılmamış olmasına rağmen ilk çalışma istasyonu Xerox Alto olarak kabul edilir. 1974 yılında tanıtılmıştı ve zamanına göre devrim niteliğindeydi. Tam fonksiyonel idi. Ekrana ve fareye sahipti. Bu bilgisayar günümüzdekilerle aynı şekilde çalışıyordu. Pencereleri, menüleri ve ikonları olan bir işletim sistemi vardı.

İlk Mikroişlemci

Intel 4004 adındaki ilk mikroişlemci 15 Kasım 1971 tarihinde Intel tarafından tanıldı.

İlk Kişisel Bilgisayar – PC

1975 yılında, Ed Roberts, Altair 8800 adındaki bilgisayarını tanıtırken “kişisel bilgisayar” terimini ilk defa kullandı. Çoğunluk tarafından ilk kişisel bilgisayar 1971 yılında 750 dolara satılan Kenback-1 olarak kabul edilse de, bu bilgisayar bir dizi lambayı kapatıp açarak bilgi girişine dayanıyordu.

İlk programlama dili olmayan bilgisayar Micral olarak kabul ediliyor. Bu bilgisayar intel 8088 model işlemciye sahipti ve1973 yılında 1750 dolarak satılıyordu.

İlk Dizüstü Bilgisayar – İlk Taşınabilir Bilgisayar

İlk taşınabilir bilgisayar çocukların basit işlemleri yapabilmeleri için tasarlanmıştır.Hatta ilk taşınabilir Bilgisayar çıktığında masaüsti bilgisayardan daha çok talep görmüştür.Eylül 1975 tarihinde tanıtılan IBM 5100 ilk taşınabilir dizüstü bilgisayar olarak geçer. Bu bilgisayar 55 kilo ağırlığındaydı ve CRT ekrana, disket sürücüsüne, 1.9MHz PALM işlemciye, ve 64 KB geçici hafızaya (ram) sahipti.Soldaki resimde IBM 5100’ün Kasım 1975 tarihndeki reklamını görebilirsiniz.

İlk gerçek anlamdaki dizüstü bilgisayar Osborne I adındaki Adam Osborne tarafından Nisan 1981 tarihinde tanıtılan bilgisayardır. Osborne I, 11 kilo ağırlığındaydı ve 5 inç ekrana, 64 KB rame, 2 disket sürücüsüne ve bir modeme sahipti. CP/M 2.2 isminde bir işletim sistemi ile çalışıyordu ve sadece 179 dolar idi.

IBM PC departmanı daha sonraları 1984 yılında 13,6 kilo ağırlığındaki ilk taşınabilir bilgisayarını tanıttı. 1986 yılında ise 5.4 kilo olan ilk dizüstü bilgisayarını (PC Convertible) tanıttı.

Ve son olarak 1994 yılında CD-Rom a sahip olan ilk dizüstü bilgisayar IBM ThinkPad 775CD, IBM tarafından çıkarıldı.

İlk Apple Bilgisayarı

Apple I adındaki ilk Apple bilgisayar, Steve Wozniak tarafından 1976 yılında çıkarılmıştır.

İlk Uyumlu Bilgisayar

Compaq Portable adındaki ilk IBM uyumlu bilgisayar 1983 yılında Compaq tarafından üretilmiştir. Compaq Portable IBM bilgisayarlarla %100 uyumlu idi ve IBM bilgisayarlar için üretilmiş yazılımların tamamını çalıştırabiliyordu. Bu bilgisayar dünyasının birleşmesi adına çok önemli bir adımdır.

İlk Multimedya Bilgisayar

Tandy Radio Shack şirketi tarafından M2500 XL/2 ve M4020 SX adındaki bu bilgisayarlar MPC standartlarına uyan ilk multimedia bilgisayarlardır.

Büyük Bilgisayar Şirketlerinin İlk Bilgisayarları

  1. Aşağıda günümüzdeki büyük bilgisayar şirketlerinin ilk bilgisayarlarını ne zaman ürettiğiniz görebilirsiniz.

  2. Compac – Mart 1983 tarihinde Compaq Portable adındaki ilk IBM uyumlu bilgisayarını üretti.

  3. Dell – 1985 yılında Turbo PC adındaki ilk bilgisayarını tanıttı.

  4. HP – 1966 yılında ilk genel kullanım amaçlı bilgisayarını HP-2115 olarak tanıttı.

  5. NEC – 1958 yılında NEAC 1101 adındaki ilk bilgisayarını üretti.

  6. Toshiba – 1958 yılında TAC adındaki ilk digital bilgisayarını çıkardı.

Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page